Wysokiej klasy piece konwekcyjno parowe to inwestycja na lata, dlatego też nie warto na nich oszczędzać. Najbezpieczniejszym wyborem jest oczywiście postawienie na sprzęt od renomowanych producentów.

Na co zwrócić uwagę?

Przeglądając dostępne na rynku piece konwekcyjno parowe, warto zwrócić uwagę na liczbę dostępnych programów pieczenia i gotowania. Godne polecenia są urządzenia w których można zapisać w pamięci kilka różnych programów pieczenia i gotowania. Dzięki temu rozwiązaniu nie trzeba za każdym razem ustawiać odpowiedniej temperatury, czy też prędkości wentylatora. Jest to bardzo praktyczne i niesłychanie wygodne rozwiązanie.

Higiena ma znaczenie

piec konwekcyjno parowy

Gastronomiczne piece konwekcyjno parowe powinny być łatwe w utrzymaniu czystości, dzięki czemu nie trzeba będzie marnować całego dnia na ich czyszczeniu. W lokalach gastronomicznych jak powszechnie wiadomo bardzo często przeprowadzane są kontrole Sanepidu, dlatego też tym bardziej warto zadbać o odpowiednią higienę sprzętu. Nowoczesne piece konwekcyjno parowe coraz częściej wyposażone są w zaawansowane systemy, które umożliwiają automatyczne mycie komory. Dzięki temu udogodnieniu można zaoszczędzić naprawdę sporo cennego czasu, pieniędzy i nerwów.

Ile kosztuje dobry piec konwekcyjno parowy?

Gastronomiczne piece konwekcyjno parowe do dość duży wydatek, zwłaszcza dla nowych lokali gastronomicznych. Funkcjonalny sprzęt o dość dużej pojemności to wydatek od 20 000 zł. Na rynku dostępne są także tańsze urządzenia poniżej 10 000 zł, które doskonale sprawdzą się w domowej kuchni. Jeżeli pracuje się w branży gastronomicznej, to warto jednak postawić na sprawdzony sprzęt od renomowanego producenta, który nie zawiedzie w najmniej spodziewanym momencie. Aby wybrać porządne urządzenie najlepiej skorzystać z doradztwa doświadczonego szefa kuchni.