Płyty grzewcze pod różnymi postaciami zdobywają szturmem polskie kuchnie. Spośród jednak wielu dostępnych na rynku modeli, to właśnie płyty indukcyjne cieszą się największą popularnością. Czym konkretnie są takie płyty, a także, czy faktycznie warto właśnie je wybrać? Jakie są ich wady oraz zalety?

Jak działa indukcyjna płyta grzewcza?

Każdy doskonale wie, jak działa tradycyjna płyta grzewcza. W wyniku spalenia gazu zimnego lub też w najpopularniejszej wersji przy pomocy energii elektrycznej dochodzi do pogrzania jednego, lub kilku pól grzewczych na płycie. Tak wytworzone ciepło przekazywane jest na stojące na danym polu naczynie, co powoduje jego nagrzanie, a także umieszczonej w nim potrawy. Płyty indukcyjne wykorzystują jednak nieprzekazywane ciepło poprzez powietrze, lecz przez fale elektromagnetyczne. Oznacza to, że płyta pozostaje zimna, a mimo to garnek i znajdująca się w nim potrawa się nagrzewa.

Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Jakie są wady i zalety takiego niezwykłego rozwiązania? Jak łatwo się domyślić, najważniejszą zaletą indukcyjnej płyty grzewczej jest jej niezwykle wysokie bezpieczeństwo. Z uwagi na to, że nie generuje ona wysokiej temperatury, ryzyko pożaru jest w tym wypadku naprawdę marginalne. Dodatkowo taka płyta przekazuje ciepło bardzo efektywnie, dlatego też nie tylko przygotowywanie na niej potraw jest bardzo szybkie, co dodatkowo jest bardzo oszczędne, ponieważ nie wymaga aż tak wiele energii elektrycznej.

Niestety płyty indukcyjne nie są idealne. Sama płyta jest w dość przeciętnej jak na takie urządzenia cenie, lecz pamiętać trzeba, że jeśli chce się ją mieć, niezbędne będzie kupienie odpowiednich do niej garnków. Jak się bowiem okazuje, żeby płyta indukcyjna mogła w wyniku pola elektromagnetycznego nagrzać potrawę, dane naczynie musi być wykonane z odpowiedniego materiału. Jak łatwo się domyślić takie naczynia nie należą do tanich. Z tego powodu łączny koszt używania takiej płyty często jest wielokrotnie wyższy niż tradycyjnej elektrycznej.